Thursday, 11 June 2015

Zalim

"Mana MPK ni? Tahu saman orang je, takpon tutup gerai orang tepi jalan, orang pun nak cari makan!"
"JKM ni mana, orang homeless ni dah berapa lama merempat, tak reti tolong ke?"

1. Kita memang lebih mudah nampak zalim orang pada kita, tapi jarang kita melihat zalim kita pada orang lain. Kita marah kena saman walaupun salah kita sendiri tak letak kupon, tak bayar sebagainya, kita guna terma zalim. Tapi tak zalim ke bila kita expect terlepas bayar parking sedangkan orang lain bayar?

Kita marah gerai tepi jalan kena tutup, kita persoalkan kemanusiaan pegawai perbandaran. Tapi mana keadilan untuk peniaga yang bersusah ambil permit dan kelulusan kalau yang tak ada permit dibiarkan?

2. Contrary to popular belief, majlis perbandaran dan JKM tak ada mata di seluruh bandar. They are not all-seeing, all-knowing. Sangat pelik bila ada orang tahu ada insan yang kesusahan, homeless dan sebagainya, but the best that they can do is to snap a pic, upload it to the Internet NOT to garner public support and to inform the proper channel, but to point a finger on the municipality. Dah tahu ada orang susah, kenapa tak sampaikan ke pihak yang sepatutnya, or even better, help them yourself?

Bukan soal "Mana saya mampu, mana ada sumber nak tolong." Kalau ada niat, apa pun boleh dibuat.

You know what's even saddening? Some of these people mention "Dah lama tahu tak orang ni ada kat sini, tak tolong langsung!". You know what that means? Beribu orang dah lalu lalang dan nampak depan mata, tapi tak seorang pun ada inisiatif untuk membantu.

Dan kita kata pegawai perbandaran, JKM, dan pihak berwajib yang zalim? Kalau kita tak ada niat or as these people always put it, "tak mampu" nak membantu, then please, tak perlu persoalkan tanggungjawab orang lain. It doesn't take a high-ranking official to make a change and to offer help, it only takes a human to do so.

Be a man of action, not just fiery words.

No comments:

Post a Comment